Laura Marte guanya el XIV Certamen d’Arts Plàstiques convocat per l’Ajuntament d’Inca

El Centre d’Art sa Quartera ha estat l’escenari on s’ha desvetllat, un any més, l’obra guanyadora del Certamen d’Arts Plàstiques Dijous Bo – La Constancia Centro Instructivo, que celebra ja la seva catorzena edició. D’aquesta manera, el batle d’Inca Virgilio Moreno, acompanyat de la regidora de Cultura Alice Weber, la regidora del Dijous Bo María José Fernández i altres membres del consistori, han fet entrega del guardó a Laura Marte per la seva proposta titulada Petit point à rebours.

«Enguany tenim com a guanyadora una artista que ens recorda que l’art és reflexió, però també acció. Feminista incansable, Laura Marte parla clar sobre la figura de la dona i del seu revers», assenyala la regidora de Cultura Alice Weber.

Petit point à rebour» és un conjunt de dues obres realitzades amb llana amb les plantilles típiques de tapís casolà (petit point), amb les imatges Le Chiffre d’amour de J.H. Fragonard i Femme a la Fenetre de F. Vermeer, a les quals se’ls ha donat la volta. En mostrar el revés de la imatge es veuen les errades, els fils solts, les puntades i, el més important, es perd la figuració per entrar en una representació abstracta, en què la textura i els colors predominen per sobre de la figuració.

La part conceptual de l’obra se centra en la desconstrucció de dues imatges altament representades influents dins el nostre imaginari, a les quals les dones sempre estan en una posició estàtica i passiva. En donar-los la volta (à rebours) emergeixen el volum i el moviment, el caos i la desfiguració en la representació del subjecte femení.

Laura Marte compta amb una llarga trajectòria artística. La seva feina està formada per projectes, no simples obres; amb una mirada atenta, aguda, vibrant, analitza la relació del subjecte i l’entorn, amb especial atenció a l’espai públic. La perspectiva de gènere sempre està present en els seus treballs, així com els processos participatius.

Com a artista, qüestiona les maneres en què les imatges visuals formen part de la cultura, directament i indirectament, i per què. Els seus projectes s’articulen mitjançant pràctiques col·laboratives, en formats múltiples, i són clams feministes, reivindicatius de la igualtat i la justícia social. Dins aquesta mateixa línia de mirada des de i sobre la dona i el seu paper dins la societat, hi ha la peça guanyadora del XIV Certamen d’Arts Plàstiques Dijous Bo – La Constancia Centro Instructivo.

Un total de 65 artistes han participat en aquesta edició del Certamen, la qual cosa consolida l’elevada participació obtinguda durant els darrers anys tant d’artistes locals com peninsulars. De fet, s’han rebut 19 propostes més que l’any anterior. Han arribat moltes propostes de l’illa de Mallorca, però també d’altres indrets d’Espanya com ara d’Alacant, Barcelona, Bilbao, Càceres, Jerez, Terol, València, o fins i tot d’altres països, com Itàlia, França, Portugal o Xile.

A part de l’obra guanyadora, que rep un premi de 4.200 euros, a l’exposició es mostren les peces artístiques d’un total de 15 finalistes. Entre els participants hi ha des d’autors joves, com Marta Crespí, fins a figures de llarga trajectòria, com ara Fabian Schalekamp o Xim Llompart.

L’exposició es podrà visitar al Centre d’Art sa Quartera fins al 5 de gener, els dijous i els divendres de 16 a 20 hores i els dissabtes al matí de 10 a 13 hores.

X