Per què el Dijous Bo se celebra aquest any el segon dijous de novembre

Existeix un corrent de comentaris que assegura que el Dijous Bo se celebra sempre el tercer dijous de novembre, però això no és veritat. La versió real és que, segons un antic compromís del segle XVI amb Llucmajor, la data de celebració es fixa al quart dijous després del diumenge següent a la festivitat de Sant Lluc (18 d’octubre).

Tradicionalment era una festivitat en la qual s’aplegava bona part de la pagesia de Mallorca i gaudia d’un caire festiu, però també amb un important vessant econòmic. La instal·lació d’un mercat n’era una de les seves principals manifestacions. Avui en dia, emperò, el seu vessant lúdic sobrepassa altres orientacions, tot i que manté una activitat econòmica molt important.

L’origen de la fira no es coneix del tot, però hi ha dues teories principals: la primera, que té un origen islàmic; la segona fixa l’origen en l’ordenament d’Inca com a vila per part de Jaume II el 1301. Segons el cronista de la ciutat Gabriel Pieras, la festa data de l’inici del XIX, probablement desenvolupada a l’entorn d’una fira i un mercat molt més antics.

El Dimecres Bo anticipa la gran festa del dijous. Comença al matí i no acaba fins ben entrada la nit. Durant el dia a tots els carrers s’hi troben mercats, jocs infantils i exposicions. S’acaba amb un correfoc i concerts al carrer.

X