Pep Nicolau: “El diumenge esperam millorar amb respecte a l’any passat”

Pep Nicolau, president de l’Associació de Comerciants i Restauradors d’Inca, ens dóna les seves primeres impresions de la Fira de les Oportunitats 2012, i ens explica la filosofia d’aquesta fira i les expectatives dels comerciants, malgrat la crisi.

Quin balanç podem fer de les primeres hores de la Fira de les Oportunitats?
La Fira es va inaugurar ahir a les 18 hores, i em sembla que de moment ha baixat un poc per mor de la crisi, la gent és un poc reticent a la despesa, és clar, perquè no és només qüestió de tenir grans descomptes, és que quan no n’hi ha doblers, no es pot fer res. Però estam contents, els comerciants més o menys es varen defensar. El diumenge, que és el dia més fort, esperam millorar respecte a l’any passat.

Quines novetats trobarà el visitant enguany?
Fonamentalment tenim roba, roba d’infants, sabates, òptiques, complements i, per primera vegada, tenim assegurances i roba esportiva. No hi ha hagut possibilitat de comptar amb cap immobiliària, però es mostra una representació fidedigna de tots els sectors. Nosaltres sempre miram coses noves per tal de sorprendre i atraure el visitant. Hem de tenir en compte que es tracta d’una fira ambiciosa i complicada. No és un rastrillo ni un mercadet de cap de setmana, és molt més sofisticat. És un muntatge de haimes de 4×3 amb tarima, llum, servei de bar a preus populars… És més que una fira. Oferim alta qualitat i varietat a preus baixos. Els visitants trobaran fins al 70 % de descompte en productes d’alta gama.

Quins avantatges troba que té el format de fira, en lloc del habitual dels comerços?
Essencialment, la quantitat de comerços units al mateix lloc. Tot cobert, de qualitat i donant un servei de primera al mateix punt. A més trobem que la fira té un component social, es tracta d’un esdeveniment multitudinari, al qual la gent troba als veïns, fa vida amb la gent del poble i la que ha vengut de fora, i és especial també per tractar-se d’un acte esporàdic, per suposat. La gent s’aprofita del bon temps, i existeix representació de tot Mallorca; de Manacor, de Son Servera, del Port de Sóller, de Palma… Dins de la Fira existeixen dues fites més concorregudes: el dijous, com és el primer dia té molta expectació, i el diumenge. L’any passat varem tenir al voltant de 3.000 persones el diumenge, sense dubte el millor dia pel que respecta a afluència de públic.

Quines expectatives té d’aquesta Fira, malgrat la crisi?
Nosaltres som positius, però conscients que les expectatives són bones fonamentalment si el temps és bo. Sembla que n’hi haurà núvols, però no plourà, i això és molt important. Jo diria que el 60 % de la responsabilitat de l’èxit d’una fira radica en el temps. Tenint en compte això, les dades sembla que seran més positives. Tampoc no és casual, perquè oferim més qualitat, més varietat i més quantitat. És molt important el ‘boca a boca’, i l’ambient es molt positiu. També és positiu el fet que part de la fira serà nocturna, fins les 00 hores.

Quins productes són els més demandats i venuts?
Sense cap dubte, sabates i roba, especialment sabates. Un aspecte molt enriquidor és la presència de marques molt reconegudes, que serveixen de reclam per a la gent, es transformen en ‘locomotores’ de la fira, perquè mouen molta gent només pel nom. L’any passat vaig veure un centenar de persones esperant abans de l’hora d’obertura d’un conegut comerç, com a les rebaixes d’El Corte Inglés. Això confirma que tenim productes de qualitat a preus boníssims.

Existeix ja una primera impressió per part dels botiguers?
Positiva, perquè el qui ve, compra. Com ho hem fet? Posant un petit preu simbòlic d’entrada d’un euro. Què aconseguim amb això? Dues coses: per una banda, s’ajuda els comerciants a sufragar les despeses de seguretat, serveis, personal, instal·lacions, etc.. L’any passat el preu era 100 euros més car i varen quedar carpes buides. Per l’altra banda, ens asseguram un poc que el visitant hi està realment interessat. L’objectiu no és omplir i massificar la ciutat de gent sense motiu, sinó que la gent trobi productes d’interès i compri. A més dona seguretat i millora el servei; aquesta és l’onzena edició, i et puc assegurar que si s’ha robat una peça de roba en aquests anys, ja seria molt. I el cost per a l’Ajuntament és zero.

X