Inca entrega els Premis Literaris Pare Colom

Joan Duran i Ferrer, Laura Gost i Josep Maria Fulquet han estat guardonats en les categories de narrativa, teatre i poesia, respectivament.

Aquest certamen en llengua catalana s’ha anat consolidant any rere any i s’ha convertit en una referència dins el panorama nacional.

Un total de 201 originals s’han presentat a aquesta dinovena edició dels premis literaris de la capital del Raiguer.

El Claustre de Sant Domingo ha estat escenari, un any més, del lliurament dels Premis Literaris Pare Colom, promoguts per l’Ajuntament d’Inca. Així, el guanyador de narrativa ha estat Joan Duran i Ferrer, amb el seu recull «Menjaràs pols». El premi de teatre s’ha entregat a Laura Gost per la seva obra «La deliberació dels escorpins». En l’apartat de poesia, ha resultat guardonat Josep Maria Fulquet, amb la seva proposta «Domini fosc».  D’altra banda, s’ha seleccionat també «Són ets i uts» de Pere Perelló i Nomdedéu, com a obra finalista en poesia a fi de reconèixer també la seva vàlua.

A l’acte de lliurament dels premis han estat presents el batle d’Inca, Virgilio Moreno; la tinenta batle de Cultura, Alice Weber; i Maria Muntaner de l’editorial Lleonard Muntaner. La increïble veu de Maria Hein ha posat la nota musical de l’esdeveniment.

«Aquesta dinovena edició ens permet fer una mirada enrere per veure l’enorme encert d’uns premis literaris que reivindiquen i honoren la figura de l’estimat pare Colom i la importància de mantenir viu el seu llegat i la defensa de la nostra llengua com a símbol identitari que ens uneix i agermana», assenyala Moreno.

En aquest sentit, la regidora Weber destaca que «des de l’Ajuntament d’Inca i especialment des de l’Àrea de Cultura estam profundament compromesos amb aquests guardons, que des de fa anys s’han convertit en una cita ineludible dins el calendari de certàmens literaris en llengua catalana amb una important participació».

Enguany, s’han presentat un total de 201 originals. En concret han participat en els Premis Literaris Pare Colom 2021 60 obres de narrativa, 105 de poesia i 36 de teatre. Les edicions de les obres guanyadores es presentaran, com és habitual, durant la tardor coincidint amb les Fires d’Inca.

PREMIS LITERARIS PARE COLOM 2021

NARRATIVA: Menjaràs pols, de Joan Duran i Ferrer

«Menjaràs pols» és un recull de catorze contes amb llaços temàtics i estètics, paisatges confluents i ressonàncies internes, els quals funcionen de manera independent tot i aquesta voluntat de coherència i de diàleg irònic entre textos. Els contes destaquen per l’originalitat dels seus plantejaments, per la cruesa dels arguments i per l’alt voltatge poètic del seu llenguatge.

Escrits des de punts de vista narratius diversos, els relats de Menjaràs pols situen el lector dins els cossos d’uns personatges en crisi, sols, damnats pels propis records i obviats, fins a l’ofec, per una realitat líquida, ferotge i sempre emmascarada. L’autor hi afronta, sense pal·liatius, el maltractament psicològic, l’abús sexual i una violència que és fruit de la incomprensió i l’aïllament social.

Joan Duran i Ferrer (Sitges, 1978) és poeta, gestor cultural i doctor en bioquímica. Compagina la creació literària amb l’activitat docent a la Universitat de Barcelona i amb la tasca de comunicació i cultura científica a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. Ha rebut diversos premis de poesia, d’entre els quals el Miquel Martí i Pol, el Ramon Comas i Maduell Ciutat de Tarragona, el Màrius Torres, el Miquel Àngel Riera, el Benet Ribas dels Premis Recvll, el Bernat Vidal i Tomàs, el Rosa Leveroni i el Vicent Andrés Estellés dels premis Octubre. L’any 2001 l’Ajuntament de Sitges li concedí la Ploma d’Or.

TEATRE: La deliberació dels escorpins, de Laura Gost

“La deliberació dels escorpins” és una aproximació transgressora i divertidament mordaç al món que envolta els premis literaris. A partir d’uns personatges absolutament inclassificables i d’un llenguatge àgil, punyent i imaginatiu, la trama barreja humor negre, una justa dosi de paròdia i un ritme en ocasions frenètic que ens condueix a un desenllaç inesperat.

Laura Gost (Sa Pobla, 1993) és escriptora, guionista i graduada en Comunicació. L’any 2016 va guanyar el certamen Art Jove de Relat amb L’Escriptora de contes, i al 2018 va recollir el Goya a Millor Curtmetratge D’Animació per Woody & Woody, un homenatge al cinema de Woody Allen del qual n’és la creadora i guionista. L’any 2018 va rebre el premi Jaume II del Consell de Mallorca i el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel de l’Obra Cultural Balear en reconeixement a la trajectòria destacada d’una persona jove en l’àmbit de la creació.

A principis de 2019 va ser la vencedora del V Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears amb la seva obra Seguí, i a finals d’aquest mateix any va guanyar també el IX Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta amb Matar el pare, que va representar posteriorment al Torneo Transatlántico de Dramaturgia de Buenos Aires, on va quedar segona.

POESIA: Domini Fosc, de Josep Maria Fulquet

“Domini fosc” reprèn temes i situacions ja esbossats en títols precedents de l’autor com Morir com un riu (2016) i Ample vol de la nit (2017), tots dos de caràcter fortament elegíac en la constatació de la fragilitat i caducitat de les coses, la rememoració del temps perdut (en el sentit proustià que la realitat només existeix en la mesura que reconstruïm, per acció de la memòria, l’edifici enorme del record) i el pas implacable del temps. Des d’aquesta perspectiva, el llibre és el resultat de la lenta maduració que el sentiment de pèrdua, i la indefensió davant de la malaltia o la mort, han operat en l’esperit de l’autor.

Josep Maria Fulquet (Barcelona, 1948) és doctor en Filologia Romànica i Literatura Comparada. Ha passat prop de vint anys a l’ensenyament superior i ha treballat com a assessor lingüístic a TV3. Ha traduït novel·la, poesia i teatre. La seva versió de Birthday Letters (Cartes d’aniversari), del poeta anglès Ted Hughes, va ser guardonada, l’any 2000, amb el Premi de la Crítica de Serra d’Or en la modalitat de traducció. Com a poeta, la seva trajectòria ha estat discontínua: després de Perillosa riba (1978, amb una carta-pròleg de Joan Vinyoli) i Platges de temps (1980), va venir un silenci de vint-i-sis anys fins a De plata pur (2007). Més recentment han vingut Morir com un riu (2016, premi Miquel de Palol) i Natura d’infinit (2017). El recull Ample vol de la nit, l’últim publicat fins ara, va merèixer el premi Carles Riba el 2017.

OBRA FINALISTA en POESIA: Són ets i uts, de Pere Perelló i Nomdedéu

“Són ets i uts” és un aplec de sonets que han estat escrits i reiteradament revisats entre 2009 i 2020. Entre l’exabrupte i la tendresa, recull moltes de les veus diverses, fins i tot contradictòries, que conflueixen a través de l’autor: la lírica, la política, la filosòfica, la realista, la surrealista, l’entremaliada, la metapoètica, la de la falsa consciència, la cínica… El títol no deixa de ser una aclucada d’ull als aplecs de sonets de dos referents estimats, els “Sons nets” d’Àngel Terron, i els “Sons bruts”, d’en Carles Rebassa.

L’autor recalca que no es tracta d’un llibre de poemes, són 59 sonets o estructures versificades que, amb ritmes i musicalitats més o menys heterodoxes, tendeixen cap al sonet. Divers, incoherent, tendre, contradictori, desesperat, irat i joiós com la vida mateixa.

Pere Perelló i Nomdedéu (Palma, 1974) va estudiar magisteri i filosofia i actualment es dedica a la comunicació social. Entre 2008 i 2015 va viure a Mèxic, fet que transformà radicalment la seva vida i la seva manera d’acarar el món i la poesia. En l’àmbit poètic, fins ara ha publicat: Requiescat in Pace (amb Carles Rebassa, Capaltard, 1998), La Llei (Editorial Moll, 2004), Els (in)continents eufòrics (amb Jaume C. Pons Alorda i Emili Sànchez-Rubio, Jújube, 2007), Hypnes (El Tall Editorial, 2009), Poltre(s) (Premi Ciutat de Palma, Editorial Moll, 2010), Anatema (Edicions La Cantàrida, 2012), Cants llebrers (AdiA Edicions, 2016) i la plaquette Au ca, arruix! (Premi Carles Hac Mor, Editorial Fonoll, 2018). El 2001 coedità, amb Alícia Beltran, l’antologia de joves dones poetes Segle 21: Vint-i-una i una poetes, publicada per Capaltard. Ha escrit sobre cultura, llibres i política a publicacions com l’Espira, Caràcters, Tribuna Mallorca o 40putes. Des de 2019 cada divendres condueix l’espai radiofònic “Bon dia poesia!” al Matinal Bon dia d’en Toni Rotget a Ona Mediterrània.

X