El porc negre és un tresor a conservar

Avui migdia (15 hores) té lloc un esdeveniment únic en el món: la XXI edició del Concurs Morfològic de Porc Negre. I és únic perquè la raça autòctona de Mallorca no existeix a cap altre lloc. El porc negre és especial; morfològicament, és de grandària mitjana, no és gaire gros i té dues ganyelles i les orelles caigudes. Però el més important és tant el seu ús gastronòmic com la forma en què es produeix la seva criança.

Ningú millor que el president de l’Associació de Ramaders de Porc Negre de Mallorca, Tomeu Torres, per donar-nos-en bona informació. “En l’àmbit productiu, el porc negre produeix menys, creix menys, i les femelles tenen camades més petites (aproximadament la meitat que altres races, entre 5 i 7 cries). A més, li fa falta el doble de temps per créixer; no obstant això, es tracta d’una raça amb més greix, i indubtablement la seva qualitat superior ha estat demostrada mitjançant estudis.”

Precisament el fet que tingui greix ha estat responsable que ara per ara estigui en perill d’extinció: “Els nous costums alimentaris han fet que es consumeixi menys, quan ha estat provat que el greix del porc negre té més del 50 % d’àcids grassos insaturats (els saludables).” I és una paradoxa el fet que hagi estat lluny de les nostres fronteres a on s’han adonat d’aquest fet: amb el suport de l’empresa Semilla, s’han exportat 3.000 quilos de carn al Japó, que s’han distribuït entre els restaurants de més qualitat: “És un producte de luxe i un tresor a conservar.”

Tot això bastaria per justificar que es fes un concurs morfològic; però, a més, es pretén “defensar no només una raça en perill d’extinció, sinó tot el seu tradicional sistema de producció, reflectit a l’alimentació, el lloc on viu a l’aire lliure, etc. Només queden 1.000 femelles reproductores a Mallorca, i per tant al món”. Per aquesta raó, l’organització és estricta i rigorosa. Dels 70 ramaders que hi ha, nou seran presents al Dijous Bo. El porc negre és un dels primers animals domèstics establerts a les Illes, i s’ha mantingut fins avui en explotació, amb molta incidència a l’economia rural durant molts de segles. No deixis de conèixer la teva historia i les teves arrels, vine a veure l’autèntic porc negre de Mallorca! Pots llegir més a: racesautoctones.com

X