“De bell nou”, l’exposició del Dijous Bo sobre la indumentària mallorquina del segle XIX

A un racó del centre d’Inca, al Casal Metge Cifre, s’erigeix una exhibició que convida a submergir-se en la rica història de la indumentària mallorquina del segle XIX. “De bell nou” és més que una simple exposició; és un homenatge curosament elaborat a l’elegància passada, realitzat en primera persona pel seu impulsor, Mateu Abdon Martorell Beltrán, amb la col·laboració dels Revetlers des Puig d’Inca.

Martorell Beltrán, un jove compromès amb la preservació i difusió de les tradicions mallorquines, va compartir la seva visió a través d’aquesta fascinant mostra: “Va ser una idea meva. Teníem molts retrats amb conjunts que no existien. Aleshores em vaig preguntar si podríem fer els conjunts que no estaven tan vistos”.

EL PROCÉS

El procés va ser meticulós, implicà una feina de recopilació, arxiu i recreació de peces autèntiques. “Fins i tot vaig aconseguir algunes peces autèntiques antigues i vaig començar a fer reproduccions d’aquesta roba conservant totes les seves característiques”, va afirmar Mateu, tot destacant l’atenció als detalls en la reproducció dels dibuixos de brodat, la textura de la roba i els teixits.

La recerca de materials va ser un desafiament que va portar l’equip més enllà de les fronteres de Mallorca: “Després de fer una cerca ens vam adonar que a Mallorca el mercat era molt escàs, per tant vam haver de buscar a València, Barcelona i altres llocs”. Tot i així, el compromís amb l’autenticitat va prevaldre: “Moltes de les teles són de València, encara que tot el que poguérem ho vàrem aconseguir a Mallorca”.

27 CONJUNTS EXPOSATS

El conjunt de vestits exposat, format per 27 conjunts representatius del període, ofereix una visió viva de la moda romàntica del segle XIX, centrada en la vestimenta europea i la vida de la gent humil. Mateu va assenyalar: “És una mostra de la roba romàntica, europea i de la gent humil, que és la que menys es va moure perquè tenien menys recursos”.

No obstant això, aquest és només l’inici. Tot i la ja extensa col·lecció, Mateu va revelar: “Esteam preparant-ne més.” No hi ha límits per al desig de compartir aquesta riquesa cultural: “No tenim cap exposició concertada, però estam oberts a la possibilitat de fer-ne més mostres.”

L’ESSÈNCIA

L’esperit rere l’exposició és clar: “Aquesta roba s’ha d’exposar perquè la gent la vegi.” Mateu reconeix el suport rebut i assenyala: “La idea va ser meva. M’han acompanyat els Revetlers, estaven a l’expectativa del que anava fent. La producció és meva, però altres persones i els Revetlers han ajudat en el que han pogut”.

L’essència de “De bell nou” no només resideix en la seva col·lecció de peces meticulosament recreades, sinó en la passió i el compromís d’aquells que han treballat incansablement per donar vida a aquesta finestra al passat mallorquí. La invitació està oberta: val la pena visitar-la i ser testimoni de l’elegància i la història que aquests conjunts revelen.

“De bell nou”: Casal Metge Cifre (dimarts 14, dimecres 15 i dijous 16 de 11:00 a 13:30 i de 17:00 a 20:00 hores).

X