Barbara Viel guanya el XIII Certamen d’Arts Plàstiques convocat per l’Ajuntament d’Inca

El Centre d’Art sa Quartera ha estat l’escenari on s’ha desvetllat, un any més, l’obra guanyadora del Certamen d’Arts Plàstiques Dijous Bo – La Constancia Centro Instructivo, que celebra ja la seva tretzena edició. «El Certamen d’Arts Plàstiques es consolida any rere any. La qualitat de les obres que s’hi presenten augmenta cada convocatòria. Els darrers anys hem comptat amb la participació d’artistes de reconegut prestigi i trajectòria, la qual cosa fa que aquest guardó artístic vagi adquirint notorietat i es vagi posicionant com a referent nacional amb la presència d’artistes de tot Espanya», assenyala la regidora de l’Ajuntament d’Inca Helena Cayetano.

D’aquesta manera, el batle d’Inca Virgilio Moreno, acompanyat de la regidora d’Educació Helena Cayetano, el regidor del Dijous Bo Antoni Peña i altres membres del consistori, han fet entrega del guardó a Barbara Viel per la seva obra titulada La máquina del siglo XXI.

L’obra premiada és una composició que combina la tècnica mixta i l’oli sobre llenç, cercant la crítica social als temps actuals de canvi on el futur és incert i que com a humans observam «entre l’apatia o la fúria, entre l’expectativa o la desil·lusió», segons paraules de l’artista. A més a més, vol reflectir la por en què ens hem instaurat des del 2020 i qüestiona la idea de progrés associada al segle XXI, distingeix entre el progrés tecnològic i el que ella denomina “regressió social” causada per un procés de globalització elitista. Les desigualtats, la violació sistemàtica dels drets humans, el canvi climàtic…, amb aquest obra l’artista es vol fer ressò de diversos elements que incideixen sobre la societat i propugna la igualtat com a valor de canvi a l’inici del tercer mil·lenni.

Barbara Viel va néixer a Nantes (França) el 1971. Després de graduar-se en Arts Aplicades a París, va començar a viatjar i va triar Mallorca com a lloc on establir-s’hi (actualment viu a Sineu). Aquí va descobrir el gravat a la Fundació Miró de Palma. Així mateix, va continuar viatjant i va viure a Tòquio, Budapest, París, Bangkok i Lisboa, on es va formar encara més com a professional i artista. En el seu treball, aborda temes socials que li semblen importants a les nostres societats. Sobretot li importa la dignitat humana, els conflictes alimentats per les desigualtats i l’exili resultant.

Un total de 46 artistes han participat en aquesta edició del Certamen, xifra que consolida l’elevada participació obtinguda durant els darrers anys tant d’artistes locals com peninsulars. A part de l’obra guanyadora, l’exposició albergarà les peces artístiques d’un total de setze finalistes.

L’exposició es podrà visitar al Centre d’Art sa Quartera fins al 14 de gener, els dijous i divendres de 17.30 a 21 h i els dissabtes de 9.30 a 13.30 h.

X