Porc negre, identitat mallorquina

El Concurs Morfològic de Porc Negre Mallorquí és sempre una de les activitats més significatives del Dijous Bo. Probablement molt poques coses tinguin més raó de ser en una fira d’origen agrícola que la presència de la raça porcina autòctona de l’illa. La cita és dimecres i dijous, a la plaça del Bestiar, i culminarà amb la corresponent entrega de premis.

El Concurs compleix la seva XXII edició, i ho fa en un moment en què el cens de porc negre és “estable”, segons afirma l’home amb més autoritat per parlar del tema: Tomeu Torres, president de l’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí.

El porc negre presenta unes característiques que el diferencien d’altres races porcines. A més del seu color, la seva mida mitjana, unes mamelles pròximes al coll i les orelles caigudes li donen un aspecte molt reconeixedor.

Torres explica que actualment “hi ha uns 70 ramaders de porc negre a l’illa”. El seu nombre és especialment alt en algunes zones del Llevant, i pel que fa al seu cens total, Torres el situa aproximadament “en uns 1.200 exemplars”.

A més de la seva selecta carn, altres productes derivats d’aquesta raça autòctona també destaquen per la seva gran qualitat, amb un d’especialment significatiu: la sobrassada de Mallorca de porc negre.

X