“Pa i coses” fomenta el consum de pa tradicional i el producte local a la Fira de l’Oci

El pa i el producte local protagonitzaran la Segona Fira d’Inca (Fira de l’Oci), que tendrà lloc els dies 28 i 29 d’octubre al Claustre de Sant Domingo (dissabte d’11.00 a 21.00 hores i diumenge de 10.00 a 19.00 hores).

A la presentació, feta aquest dimarts, hi han estat presents el batle Virgilio Moreno, la gerent de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) Núria Hinojosa, la regidora de Fires Antònia Sabater, el gerent de l’Associació de Forners Pep Magraner i el president de l’Associació de Comerciants i Restauradors d’Inca Pep Nicolau.

“Pa i coses”, I Fira del Pa Tradicional i del Producte Local, té com a principal objectiu la promoció i el foment del consum dels pans elaborats a forns amb obrador així com de productes agroalimentaris de Mallorca. “Pensam que se’ns presenta una oportunitat única per continuar amb la promoció a partir de la campanya ‘Pa d’Aquí’, per atreure gent a les fires amb un producte tan especial com és el pa”, ha comentat Sabater.

L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament d’Inca i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears amb la col·laboració de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), comptarà amb la participació d’onze forns d’arreu de l’illa i deu paradetes de producte local, que durant tot el cap de setmana estaran exposades al Claustre de Sant Domingo.

Per tal de dinamitzar la Fira, s’ha organitzat un programa d’activitats que inclou tallers infantils, demostracions d’elaboració de pans i un concert de blues a càrrec del músic Victor Uris, dissabte a les 19.00 hores.

Un dels actes més destacats serà la xerrada (diumenge a les 12.00 hores) “La vuelta al mundo en 80 panes”, d’Iban Yarza, periodista i divulgador del sector del pa artesà i la cultura del pa fet a casa i autor de llibres com Pan casero, del qual ha venut més de 100.000 exemplars a Espanya, Mèxic i la Xina. Acaba de publicar Pan de pueblo, un llibre per al qual ha recorregut les 50 províncies per documentar els pans i els forns que els elaboren. També realitza cursos per a aficionats, conferències i xerrades arreu del país, a més d’ajudar a millorar el pa en els restaurants. La xerrada “La vuelta al mundo en 80 panes” serà un recorregut per la història del pa que cercarà connexions entre forners de diferents parts del món i distints moments de la història. Amb l’ajuda d’imatges potents Yarza repassarà les tradicions del pa, parant atenció no només a la tècnica, sinó també a les característiques històriques i culturals de cada un.

“Aquest esdeveniment s’emmarca en el projecte ‘Pa d’Aquí, forn i tradició’, la marca de qualitat creada i impulsada per l’IDI i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, que pretén que el consumidor identifiqui la marca amb pa de qualitat, tradicional i saludable davant d’altres productes industrials que han proliferat els últims anys”, ha declarat Hinojosa.

Per acollir-se a la marca, els forns han de tenir obrador i han d’elaborar un 70 % dels productes que posen a la venda. A més, han de fer, com a mínim, dues varietats dels pans considerats tradicionals de les Illes Balears: el pa pagès (blanc o moreno), el pa de xeixa, el llonguet, la magraneta, la viena, el panet d’oli, la galeta d’Eivissa, el cóc i la galeta d’oli. Actualment, un total de 275 punts de venda de les Illes Balears ja s’han adherit a la marca, 13 d’ells d’Inca.

X