Llorenç Roig: “El nostre únic sou és passar-ho bé”

El president i cap de la Colla de Gegants d’Inca, Llorenç Roig, ha explicat a www.dijousbo.es el gran èxit que suposa mantenir la tradició dels geganters, que a l’illa data del segle XIX i que s’ha mantingut viva malgrat les nombroses crisis dels últims lustres. Roig va assegurar que “som uns apassionats d’aquesta tradició, i tot i que la joventut en general no s’hi vol enrolar, puc assegurar que amb més o menys geganters la tradició es mantindrà”.

El cap de la colla va manifestar que “nosaltres estem en aquest grup des de fa catorze anys i ho fem simplement perquè ens agrada. No anam guanyar res i fins i tot de vegades hem de posar diners de la nostra butxaca “. La colla d’Inca està formada per onze portadors entre grans i nens que cada setmana recorren l’illa per formar part d'”un intercanvi cultural” que es manté viu després de gairebé tres-cents anys.

Per portar un gegant, que pesa uns 40 quilos, “no cal fer gimnàstica, només cal tenir moltes ganes”. Roig va atribuir la falta d’interès de la joventut al fet que “els joves d’ara volen cobrar allà on van, i aquí el nostre únic sou és passar-ho bé”.

En l’actualitat és difícil seguir el calendari perquè “hi ha unes 26 trobades anuals, i quan vam començar eren només unes sis”. Els Gegants estan vestits amb vestits típics mallorquins i construïts amb fibra i fusta, tot i que actualment ja s’està usant fibra i alumini, fet que redueix en més de la meitat el pes de cada exemplar.

Escolta Llorenç Roig:

X