La plaça de bous obre les portes per a l’exposició i subhasta de xots

Ha arribat el moment. Aquest cap de setmana comença la Fira de la Terra, la primera de les tres Fires prèvies al Dijous Bo d’Inca. Aquest diumenge, l’exposició i subhasta de xots sementals d’ovella mallorquina, ovella vermella i millorants carnis serà una de les grans atraccions.

La plaça de bous d’Inca obrirà les portes per a un certamen que Tolo Palou (organitzador i tècnic del Programa de Millora Genètica de la raça mallorquina) considera “molt important, ja que esperam que hi acudeixin ramaders de tota l’illa. És la primera vegada que feim un esdeveniment d’aquest nivell tan professional”.

El fet de dur a terme l’exposició i la subhasta a la plaça de bous d’Inca “no és una qüestió d’exotisme”, comenta Palou. “Antigament, aquests esdeveniments sempre es realitzaven a places de toros i els compradors s’emportaven directament a l’escorxador els animals que havien adquirit. D’alguna manera, i gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d’Inca, recuperam una vella tradició“.

L’exposició de xots començarà a les nou del matí i a les onze es farà la subhasta. “Preus? Hi haurà xots joves amb un preu de sortida de 90 euros i d’altres que, en canvi, podran tenir una licitació per sobre dels 1.200 euros, per ser animals seleccionats després d’una millora genèrica inclosa en l’anomenat INDRA 401″, afirma Tolo Palou, component també de l’equip humà de Defensa Sanitària de la zona del Raiguer.

Excepte canvis, s’espera que hi hagi uns 25 xots mallorquins de millora genètica, 3 de raça vermella, mentre que un ramader –Miquel Oliver– aportarà uns 20 animals de raça càrnia. L’Ajuntament d’Inca ha col·laborat econòmicament per a la celebració d’aquest esdeveniment que omple d’alegria els membres de l’Associació de Ramaders d’Ovella Mallorquina i els qui treballen dia a dia en la millora de la raça autòctona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X