La Fira de les Oportunitats, positiva malgrat la crisi

Dins del marc de la I Fira, centrada en els productes artesanals, les plantes i les flors, s’ha inclòs l’onzena edició de la Fira de les Oportunitats. Han estat cinc dies (del 17 al 21 d’octubre) durant els quals els visitants han pogut gaudir, a la plaça Mallorca de 10 a 21 hores, de preus realment competitius en productes de màxima qualitat. Es tracta d’una iniciativa de l’Associació de Comerciants i Restauradors d’Inca, iniciativa d’evident èxit, tot i que ja fa més d’una dècada que es du a terme. En aquesta onzena edició han participat comerços d’Inca i dels pobles del voltant, però fins i tot de Palma, que han oferit stock recent de roba, sabates, material esportiu, òptiques i complements, amb descomptes que han arribat al 90 %, però que rondaren habitualment el 60-70 %. L’entrada al recinte tancat instal·lat a la plaça Mallorca ha tingut enguany un cost d’un euro pels visitants. D’aquesta manera es pretén garantir en certa mesura l’entrada de visitants realment interessats, i per damunt de tot, col·laborar amb les despeses en serveis, seguretat, etc., que d’altra forma correrien íntegrament a càrrec dels comerciants. Per tal d’evitar problemes d’aparcament, el consistori va oferir l’aparcament de la plaça als visitants.

Es respirava un clima festiu a tota la ciutat d’Inca en el dia mes concorregut de la I Fira, que dona sortida en un mes a quatre de les fires més populars de Mallorca, i que té com a colofó el Dijous Bo, sense dubta la més famosa, concorreguda i popular fira de Mallorca, combinació de comerç, cultura, i activitats esportives. Donant un passeig per la fira es podia palpar l’ambient d’oci i festiu, i malgrat la crisi, els comerciants comentaven de forma generalitzada la seva satisfacció. Els visitants, per la seva part, varen gaudir d’una interessant mescla de productes artesans locals i estrangers (com poden esser els productes d’alimentació alemanys o orientals). Joan i Margalida, visitants al dia d’avui i que varem trobar a la plaça Mallorca, ens comentaven satisfets que “sembla que ha vingut molta gent, tot i que ens sembla que abans, l’any passat, n’hi havia més. Nosaltres preferim que estigui un poc més tranquil, perquè venim amb els nins i es menys estressant així”. Un grup de jovenets confessava la seva predilecció per aquest tipus de festes populars, “molt més divertides que sortir de nit, quan no pots parlar amb la gent i no hi ha tanta varietat d’activitats”.

Pel que respecta a la Fira de les Oportunitats exclusivament, hem trobat disparitat d’opinions entre els comerciants, al contrari que entre els visitants. Els clients sortien majoritàriament del recinte amb bosses de compres, tot i que els comerciants comentaven que la gent “ja no duc billetes grans, et paguen amb la quantitat justa, tothom esta sofrint la crisi”. La gent es mostrava satisfeta amb la qualitat i varietat de productes. Enguany molts comerços acudien a la Fira de les Oportunitats per primera vegada, i manifestaven el seu interès en tornar l’any següent.

A les hores centrals del dia el temps acompanyava, amb sol i núvols a intervals, donant com a resultat un fantàstic dia de tardor. La conclusió final és que tothom a patit, en major o menor mesura la crisi, però que considerant la situació ningú no pot possar queixes. L’atractiu i qualitat de la Fira de les Oportunitats s’ha posat de manifest, precisament, en moments de dificultat i caiguda del consum. Això dona molta confiança i seguretat als organitzadors de cara al futur d’aquesta iniciativa. Les Fires han començat amb força, i encara queden molts dies per gaudir d’infinitat d’activitats variades per a tota la família.

X