Inca prepara de valent la Fira de l’Oci, que es farà realitat aquest cap de setmana. De fet, l’Ajuntament i l’Associació de Comerciants i Restauradors de la capital del Raiguer organitzaran, per segona vegada, la Fira de la Ciència i la Tecnologia a la plaça de Mallorca els dies 28, 29 i 30 d’octubre, amb l’objectiu de promoure la inquietud envers la ciència de la població en general, especialment entre la població en edat escolar.
Fonts de l’organització assenyalen que “la Fira també serà un bon aparador per a empreses de l’àmbit tecnològic”. Segons explica el delegat de Transparència i Noves Tecnologies de l’Ajuntament d’Inca, Biel Frontera, “s’hi podrà gaudir d’experiments de ciència relacionats amb la química, la física, la biologia, la geologia, la bioquímica, les matemàtiques, la informàtica, l’oceanografia i les tecnologies marines, la recerca en salut… I hi haurà estands d’empreses que fan ús intensiu de la tecnologia: vehicles elèctrics, xarxes de comunicació, domòtica, electrònica de consum, desenvolupament d’aplicacions web i mòbils, imatge i so, Internet de les coses, etc.”.
La II Fira de la Ciència i la Tecnologia està patrocinada per la Direcció General d’Innovació i Recerca, de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, gràcies a la concessió d’una subvenció de la convocatòria d’accions especials de recerca.
Frontera assenyala que “un any més comptarem també amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, a través del Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (POTU) i el grup que coordina la participació de diferents departaments de la Universitat a activitats de divulgació de la ciència (DEMOLAB)”.
Per altra banda, la Fira tendrà diferents centres de recerca de les Illes Balears. Hi haurà una carpa de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC), l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX). Un altre centre de recerca, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC), col·labora amb un taller per a públic familiar sobre ciència ciutadana en l’observació del mar.
Cinc centres educatius de la zona d’Inca hi prendran part mitjançant la preparació d’estands relacionats amb la ciència i la tecnologia: CC Beat Ramon Llull, IES Alcúdia, IES Berenguer d’Anoia, IES Binissalem i IES Pau Casesnoves.
Fins a 10 centres i uns 1.000 alumnes assistiran a les visites escolars que es realitzaran dilluns 30 d’octubre. Hi haurà tallers lúdics i educatius per donar a conèixer el món de la robòtica educativa als joves en edats entre 6 i 12 anys d’una forma divertida, amb recursos de LEGO Education. Cada taller estarà format per un màxim de 14 infants.
L’organització ha volgut remarcar els horaris dels esdeveniments de la Fira:
- Mostra comercial d’empreses tecnològiques: dissabte 28, des de les 12 hores fins a les 20 hores. Diumenge 29, des de les 10.30 hores fins a les 19 hores.
- Estands de la UIB, centres de recerca i centres escolars: diumenge 29, des de les 10.30 hores fins a les 19 hores. Dilluns 30, des de les 9.00 hores fins a les 14 hores.
- Visites de centres escolars: dilluns 30, des de les 9.00 hores fins a les 14 hores.
- Conferències de divulgació científica: dissabte 28, a les 19.00 hores. Diumenge 29 a les 18.00 hores.
- Tallers de robòtica educativa: dissabte 28, des de les 12.00 hores fins a les 19.00 hores. Diumenge 29, de les de les 11.00 hores fins a les 17.00 hores. Conferències de divulgació científica.
- “Per a què serveix avui la intel·ligència artificial?” Dissabte 28 d’octubre a les 19.00 hores, a càrrec de Raúl Vicente, professor a la Faculty of Mathematics and Computer Science (Universitat de Tartu, Estònia). Investigador col·laborador de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC). La intel·ligència artificial consisteix a dotar els ordinadors de la capacitat d’aprendre i raonar, que una màquina sigui capaç de recollir informació del seu entorn, la interpreti i finalment doni una resposta adequada. Per exemple, els cotxes de Google sense conductor capten la informació de la carretera a partir de diversos sensors i càmeres, reconeixen objectes i controlen el volant i l’accelerador per mantenir-se a la ruta i no tenir accidents. En aquesta xerrada s’explicaran aquesta i altres aplicacions de la intel·ligència artificial.
- “Aprenent a mirar sota l’aigua per a fer ciència.” Taller per convertir-vos en observadors del mar. Diumenge 29 d’octubre a les 18.00 hores a càrrec d’Inés Castejón Silvo, investigadora de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC). Observadors del Mar és el portal de ciència ciutadana per implicar-se en la recerca marina. Si t’agrada el mar, busseges, navegues, pesques, fas esports aquàtics o vas a la platja, hi pots participar i ajudar-nos en els nostres projectes científics. La teva mirada és molt valuosa. En aquest taller tots junts mirarem sota l’aigua cercant peixos, crancs, herbes i algues en imatges del fons del mar i us explicarem com ser uns bons observadors del mar per a fer ciència. Alguns es veuen fàcilment, però d’altres estan ben amagats. Els sabrem trobar? Taller per a públic familiar i nens majors de 9 anys.
- “La cova de sa Piqueta: història d’un rescat.” Diumenge 29 d’octubre a les 19.00 hores, a càrrec de Xisco Gràcia, professor de l’IES Llucmajor i membre de la Societat Espeleològica Balear. Dos membres del Grup Nord de Mallorca, de la Societat Espeleològica Balear, realitzaren un dia d’immersió rutinària d’exploració i topografia. Una coincidència de factors negatius provocaren un greu incident que per poc no acaba en tragèdia. En aquesta xerrada, Xisco Gràcia ens contarà els fets i la història de supervivència i rescat.