Els balls tradicionals precedeixen a la primera de les quatre “setmanes grans” d’Inca

La bona meteorologia del diumenge -sol i alta temperatura- ha provocat que la plaça de la Llibertat s’omplís de balladors i curiosos que no s’han volgut perdre la ballada tradicional de Sant Lluc, la qual ha estat l’avantsala del començament de les Fires d’Inca 2019. Des de les 10.30 i fins a les 13.30 hores, els components de l’Escola de Ball del Centre Cultural i Esportiu de Sant Lluís (Menorca) i els mallorquins Engrescats i Cofre Antic han protagonitzat un matí ple de colot amb els seus vestits regionals i, en molts dels casos, els seus instruments artesanals.

Escola de Ball del Centre Cultural i Esportiu de Sant Lluís (Menorca)

Els menorquins del Centre Cultural i Esportiu de Sant Lluís varen ser els primers a actuar, ho varen fer a les 10.30 hores, quan la plaça de la Llibertat comptava amb a penes unes vint valentes dones que no varen dubtar a posar ritme a la jornada.

Una de les components d’Engrescats

Una hora més tard, Engrescats, un grup d’Inca format per vuit components, va prendre el relleu per oferir el seu millor repertori de música mallorquina tradicional. Finalment, Cofre Antic, potser el més conegut a Inca d’entre els tres grups que actuaven, va entrar en escena devers les 12.30 quan la plaça de la Llibertat ja era plena de participants, alguns d’ells improvisats, i les terrasses també presentaven un fenomenal aspecte.

Ballar, gaudir i suar a ritme de Cofre Antic

Els tres grups folklòrics prenen part anualment en la majoria de les festivitats importants d’Inca, especialment en la commemoració de Sant Lluc, sant que dóna origen a la data de celebració del Dijous Bo, que sempre té lloc el tercer dijous de novembre, excepte si Sant Lluc se celebra en divendres o dissabte. Només en aquests dos casos la gran festa d’Inca coincideix amb el segon dijous del penúltim mes de l’any, tal com passa aquest any. Després d’aquest aperitiu de Fires, demà s’inicia la primera “setmana gran” d’Inca, la primera de les tres Fires, que precedeixen les festes de Santa Maria la Major i el Dijous Bo.

X