El producte més autòcton, el Porc Negre Mallorquí

A dijousbo.es hem volgut parlar amb el president de l’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí, Tomeu Torres, aprofitant que demà a migdia tindrà lloc l’entrega de premis del XX Concurs Morfològic del Porc Negre Mallorquí. I ens demanaven: què diferència el porc negre mallorquí d’altres races? En Tomeu Torres ens explicava que “el porc negre ja existia a casa meva abans que jo vaig nàixer, tota la vida hem tengut, quan jo era petit el que no hi havia a Mallorca era el blanc, tots eren negres, i després varen treure de blancs de la Península. La diferència està en la quantitat de greix, els blancs no tenen tant de greix com els negres”. De fet, el nombre de porcs negres va descendir moltíssim, fins que a l’any 82, segons en Tomeu Torres, “a un tal Sebastià Simó le va passar pel cap tornar a fer sobrassada de porc negre i ens va venir a veure als cinc o sis de Mallorca que hi teníem”. Sembla que varen arribar a un bon acord pel preu, tot i que en Sebastià Simó “va arriscar molt de duros per tornar a posar això en marxa, i jo l’estic molt agraït perquè si hi ha porc negre a Mallorca, jo li dono la culpa a ell, sinó hauria desaparegut”.

El porc negre, segons en Torres, “es va tornar a introducir per la seva qualitat, es caracteritza per tenir aquest greix que li dóna sabor”. És un porc molt rústic, que es cria a foravila i, segons en Torres, “lo seu és que estigui a una finca pagesa de Mallorca on hi hagi garrovers, ametlers, figueres, garrigues, quasi de tot, i ell se cerca la vida tot-sol, és un porc molt rústic”. Només l’has d’ajudar quan té porcelles petits.

Aquesta qualitat, afegida a la facilitat per la criança, ha fet que a l’Associació hagin arribat a ser 90 socis amb 1.200 porcs negres, tot i que “ara per ventura som uns 60 socis i uns 1.000 porcs”. La continuïtat està garantida, tot i que la diferència és molt favorable al porc blanc, que segons Torres “no és lo mateix, per quantitat”. La diferència és enorme. Amb respecte al sabor, Torres només suggereix el que diu a tothom: “que ho provi, tant per sobrassada, com per una porcelleta rostida, com un llom… i ja me tornaràs a contestar”.

X