El millor exponent de les tradicions mallorquines

Si hi ha una fira que escenifiqui les tradicions mallorquines, aquesta és el Dijous Bo. El visitant podrà trobar tots els productes típics de l’illa, però també activitats que rememoren el passat. La seva filosofia és potenciar tot allò nostre i, per tractar-se de la fira de referència de l’illa, és l’exponent més representatiu dels seus costums.

El mercat pagès és el centre neuràlgic del Dijous Bo. I com una fira d’origen rural ha de ser fidel reflex del que la terra produeix o els animals que sustenta, el visitant hi pot trobar des d’una exhibició de races autòctones, amb el porc negre com a indiscutible senyal d’identitat, als productes típics de la gastronomia rural, com botifarrons o sobrassada. Lògicament tampoc hi faltaran, si parlem de productes d’alimentació, les conegudes galetes d’Inca, la no menys popular ensaïmada o els típics torrons.

Però n’hi ha més, molt més. Al Dijous Bo o a les fires que el precedeixen podem trobar des de bunyols a exquisits vins mallorquins, passant per la cervesa elaborada de forma artesanal o el millor oli. Mostres del que Mallorca produeix i que la gran cita d’Inca exposa a la vista dels seus molts visitants.

La indústria sabatera o qualsevol objecte elaborat en pell tampoc poden faltar a la fira d’una ciutat en la qual aquesta indústria juga un paper estel·lar en el sector econòmic. La reivindicació de la seva història a través de mostres de diversa índole inclou també, per exemple, la ceràmica o una activitat que ens retorna molt lluny en el temps: el tir amb fona.

El tir amb fona va estretament vinculat a l’arxipèlag. I potser hi hagi poques activitats, entre les moltes de l’extens programa del Dijous Bo, que sigui tan pròpia de la terra, que rememori un passat que va deixar una empremta indeleble gràcies als llegendaris foners balears.

X