El Centre d’Art Sa Quartera d’Inca acull una exposició retrospectiva de Joan Lacomba

El Centre d’Art Sa Quartera d’Inca acull des d’aquest passat dissabte 1 d’abril l’exposició “Joan Lacomba: un tast guaitant per la finestra del temps, 1934-2022”. La mostra és una retrospectiva de l’artista multidisciplinari que combina les obres més destacades de la seva carrera amb una part de la seva producció artística que inicialment ell mateix va descartar. L’exposició, que es podrà visitar fins a l’1 de juliol, va ser ideada inicialment per Lacomba, que volia mostrar aquelles obres que no van ser escollides o exposades per alguna raó, i així oferir una visió encara més àmplia del seu recorregut artístic. Després de la seva mort el 2022, Aïda Lacomba i Pere Lacomba, amb l’ajuda de la companya de vida de l’artista Joana Gomila, van iniciar un procés d’investigació per articular l’exposició que ell mateix va definir i executar-la.

La mostra inclou obra pictòrica, dibuixos ràpids, collage, cartelleria i dues escultures, i té com a objectiu construir un projecte com el que hauria volgut l’artista, amb obres primerenques dels anys 60, de contingut més paisatgístic, obres mai exposades que van marcar un abans i un després per a la seva trajectòria i obres més contemporànies que ajuden a comprendre la versatilitat creativa de Lacomba.

Joan Lacomba va néixer a Son Espanyolet el 1934, va estudiar Belles Arts a Barcelona i ben aviat es va convertir en un artista multidisciplinari, treballava en dibuix, pintura, escultura, gravat, instal·lacions, performance, teatre o escenografia. L’artista es va mantenir actiu fins al final dels seus dies i la darrera exposició que va inaugurar va ser mesos abans de la seva mort, al maig del 2022, i ja estava treballant en “Un tast guaitant per la finestra del temps”. L’exposició és un homenatge a una figura clau de les arts plàstiques de les Illes Balears i la seva producció pictòrica inclou des d’obres inicials centrades en paisatges urbans, retrats o bodegons minimalistes, fins a la seva etapa més consolidada i madura en què destaquen les sèries Ritmes, Reviscolaments, Sex, Terra i dona, Serres i serralades o Bestiari.

Al llarg de la seva carrera va rebre diversos reconeixements, com el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears, el Premi Emili Darder de l’Obra Cultural Balear, el premi de la II Gala de les Arts Escèniques del Consell de Mallorca i el Premi Fra Miquel Gual de l’Obra Cultural Balear.

L’elecció de la ciutat d’Inca com a espai per a la mostra no és casual, ja que, tot i que era natural de Palma, Lacomba va dedicar gran part de la seva vida a Inca, on va treballar com a professor de secundària, tot combinant així dues de les seves passions, la docència i l’art.

X